Infolinka 608 667 734
Po - Pá: 8:00 - 16:00
Zanechat
Kontakt nebo Poptávku

Váš dům si zaslouží nové stoupačky

V mnoha bytových domech rozvody vody a odpadu dosluhují. Zejména u staveb dokončených před rokem 1990 byly rozvody vody původně provedeny z kovových materiálů jako je ocel nebo pozinkované trubky. Tyto materiály mají omezenou životnost, obvykle kolem 30 let. Po této době dochází k postupné degradaci materiálu, což se projeví korozí, prasklinami nebo celkovým oslabením konstrukce potrubí.

Výměna stoupaček (rozvody vody a odpadu v bytových domech)

Staré potrubní systémy instalované často před desítkami let jsou nyní na pokraji životnosti a jejich stav začíná být kritický. Pro správce objektu a společenství vlastníků to představuje příležitost zamyslet se nejen nad technickými aspekty výměny stoupaček, ale i nad tím, jak zajistit spravedlivé měření spotřeby vody.

Proč je výměna stoupaček nezbytná?

Na životnost rozvodů má vliv celá řada faktorů, včetně použitých materiálů a kvality odvedené práce. Problémy tak mohou nastat i u novějšího potrubí z plastu. Špatně ukotvené stoupačky postupem času poklesnou a mohou poškodit napojené bytové odbočky. To se pak může projevit častými haváriemi vody v bytových jádrech, kudy tyto rozvody procházejí. Podobné havárie lze očekávat i v případech, kdy je použit nevhodný materiál s nedostatečnou tepelnou odolností. V minulosti se mnohdy stávalo, že pro rozvody teplé vody byl použit materiál vhodný pouze pro studenou vodu.

Výměna stoupaček v takových případech není jen otázkou komfortu, ale i prevence závažným haváriím, které by mohly poškodit majetek nebo zvýšit náklady na opravy. Zároveň je modernizace rozvodů příležitost dosáhnout úspory instalací moderních ultrazvukových vodoměrů.

Spravedlivé měření spotřeby vody:
Klíč k férovým platbám

Výměna stoupaček (rozvody vody a odpadu v bytových domech)

Jednou z nejčastějších námitek proti ročnímu vyúčtování nákladů, kterou obyvatelé bytových domů vznášejí, je rozporování spotřeby vody a jejích nákladů. V mnoha domech se stále používají k měření staré mechanické vodoměry, které ani zdaleka nedosahují takové přesnosti jako moderní ultrazvuková měřidla.

Další nespornou výhodou ultrapřesných přístrojů je prodloužená platnost jejich úředního ověření. Není tak nutné je nechávat přeověřovat každých pět let jako mechanické vodoměry. Legislativa (novelizovaná vyhláška č. 345/2002 Sb.) u ultrazvukových vodoměrů prodlužuje platnost cejchu na 8 let. Méně časté přeověřování znamená méně nutných návštěv v domácnostech a nižší náklady.

Jak dosáhnout spravedlivého měření?

Kdy je vhodný čas na výměnu stoupaček a instalaci vodoměrů?

Výměna stoupaček vyžaduje pečlivou přípravu. Provádí se tak, aby nevyhnutelné omezení dodávek trvalo jen nezbytně nutnou dobu. K tomu je třeba koordinovat práce tak, aby v daný den byly přístupné všechny byty na příslušné větvi vyměňovaných rozvodů. Řešitelné jsou i situace, kdy montážní otvor v bytech pro přístup k této infrastruktuře je menší, než vyžaduje norma. I s tím si dovedeme poradit.

Chytrá investice s jednoznačnou návratností

Výměna stoupaček a osazení moderních chytrých vodoměrů s dálkovým odečtem je klíčovou investicí, která nejenže zlepší kvalitu bydlení, ale zajistí spravedlivé a efektivní rozúčtování nákladů na vodné a stočné. Modernizace se tak bytovým domům v budoucnu mnohonásobně vrátí.

Rekonstrukce vnitřních instalací pro bytové domy

Specializuje na komplexní opravy a modernizace vnitřních rozvodů pro bytové domy. Nabízí profesionální služby v oblasti výměny elektroinstalací, vodovodních a kanalizačních potrubí, topných systémů či plynových rozvodů.

zobrazit hlavní stránku
#